Ülkemizde yetişen 27 baharat bitkisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler içeren “Tarladan Sofraya Bir Rehber: Türkiye’nin Baharatları” isimli kitap okurların beğenisine sunuldu. Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbeigi ve Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO, Tıbbi ve Aromatik Bölümü Öğr. Gör. Sedef Özliman tarafından hazırlanan 336 sayfalık kitap, İstanbul Ticaret Borsası etiketiyle yayınlandı.
Kitabın ön sözünü kaleme alan Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, baharatların binlerce yıldır gıdaların korunmasının yanı sıra tatlandırma ve renklendirme için de kullanıldığını belirterek, günümüzde kimyasal yapılarının ve aktif bileşenlerinin farmakodinamiğinin çözümlenmesiyle birlikte, mutfakta kullanımlarının yanında, sağlık üzerindeki potansiyel yararları için de kullanılmakta ve araştırma konusu olduklarını kaydetti.
AFSÜ’nün, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında görev yapan akademisyenleri, Eczacılık Fakültesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin çalışmaları ve girişimleri ile tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri sektörüne hem bilimsel literatür anlamında hem de ürün geliştirilmesi, saha çalışmaları, laboratuvar incelemeleri ve ticarileştirilmesi konusunda ciddi katkı sağladığını ifade eden Prof. Dr. Okumuş, AFSÜ öncülüğünde düzenlenmiş olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştaylarının ve kurulma aşamasında olan Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası’nın ilimizi tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri konusunda hem bilimsel anlamda hem de bu ürünlerin ticareti anlamında merkezi konuma getirmesinin öngörüldüğünü dile getirerek, ülkemizin bahsi geçen bitkiler konusundaki zenginliğinin yüksek katma değere dönüştürülmesi adına atılması gereken adımlar konusunda AFSÜ’nün üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını dile getirdi.
Türkiye coğrafyasındaki doğal yetişme alanları ve kültür yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlar, baharat bitkileri tarımında dikkat edilmesi gerekenler, ithalat ve ihracat rakamları gibi bilgileri içeren kitapta şu 27 bitki hakkında detaylı açıklama yer alıyor: Adaçayı, Anason, Aspir, Biberiye, Çam Fıstığı, Çemen Otu, Çörek Otu, Defne, Dereotu, Fesleğen (Reyhan), Frenk Kimyonu (Karaman Kimyonu), Gül, Haşhaş, Kekik, Kırmızı Biber ve İsot, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Mahlep, Melisa (Oğul Otu), Nane, Papatya, Rezene, Safran, Sumak ve Susam.
Kitabı ücretsiz olarak okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:
https://istib.org.tr/yayinlar/turkiye-nin-baharatlari/392
Güncelleme Tarihi: 2 Şubat 2023